När får kronofogden mäta ut egendom från en privatperson?



Den artikel gäller privatpersoner. Kronofogden kan mäta ut egendom när en person inte betalar en skuld som har fastställts i ett betalningsföreläggande hos Kronofogden eller en domstolsdom.

Utmätning innebär att Kronofogden tar den skuldsatte personens egendom för att sälja den och täcka skulden. För att detta ska ske måste flera steg ha tagits, och det är vanligtvis en sista åtgärd för att driva in skulden. Här går vi igenom hur processen fungerar, vad som kan utmätas och vad som inte kan tas.

utmätt bil

När kan Kronofogden mäta ut egendom från en privatperson?

Utmätning sker först efter att en skuld har fastställts hos Kronofogden eller av en domstol.

Här är en genomgång av processen som leder fram till utmätning:

  1. Obetald skuld: Det hela börjar med en obetald faktura eller skuld. Om du inte betalar inom förfallodatumet skickar fordringsägaren (den som du är skyldig pengar) ofta en påminnelse.
  2. Inkassoföretag försöker driva in skulden (ej obligatoriskt steg): Om betalningen fortfarande inte görs kan skulden skickas till ett inkassoföretag som kräver betalning, och lägger på inkassoavgift. Det finns inget krav på att skulden ska skickas till inkasso, utan fordringsägaren (den du är skyldig pengar) kan gå vidare med skulden direkt till Kronofogden, utan att använda något inkassoföretag.
  3. Ansökan om betalningsföreläggande: Nu vänder sig fordringsägaren till Kronofogden för att ansöka om ett betalningsföreläggande. Ett betalningsföreläggande innebär att Kronofogden skickar ut en formell begäran till dig om att betala skulden.
  4. Fastställd skuld: Om du inte bestrider betalningsföreläggandet eller betalar inom den angivna tiden, fastställs skulden av Kronofogden. Detta innebär att skulden nu är juridiskt bekräftad, och Kronofogden har rätt att börja driva in pengarna genom utmätning. Först måste dock ett beslut om utmätning fattas.
  5. Beslut om utmätning: Om du fortfarande inte betalar kan Kronofogden besluta att mäta ut din egendom.
  6. Utmätning: Utmätning innebär att Kronofogden tar dina tillgångar och säljer av dem för att betala av på skulden. Utmätning kan ske på olika typer av egendom, som exempelvis din lön, fordon eller fastigheter. Vid löneutmätning behöver ingen försäljning ske, eftersom det är pengar som mäts ut. Kronofogden kommer att kontakta den som betalar din lön och arrangera löneutmätningen med dem.

Vad kan Kronofogden mäta ut?

Kronofogden har rätt att utmäta många olika typer av egendom, men det finns vissa regler att följa, så utmätningen kan inte ske hur som helst.

Här är några exempel på vanliga typer av egendom som kan utmätas:

  1. Lön: En av de vanligaste formerna av utmätning är löneutmätning. Det innebär att en del av din lön dras direkt av din arbetsgivare och skickas till Kronofogden. Beloppet som tas beror på hur mycket du tjänar och vilka utgifter du har. Du får alltid behålla tillräckligt för att klara dina grundläggande behov, vilket kallas för ”förbehållsbelopp”.
  2. Bankmedel: Kronofogden kan utmäta pengar som finns på dina bankkonton. De kan begära att banken överför tillgångar från ditt konto för att betala skulden. Även här måste du ha tillräckligt kvar för att klara dina levnadskostnader.
  3. Fastigheter och bostäder: Om du äger en fastighet eller bostad kan Kronofogden besluta att sälja den för att betala av skulden. Detta sker dock inte omedelbart; först undersöks om det finns andra tillgångar att ta. Utmätning av bostäder sker oftast om det rör sig om stora skulder och inga andra utmätningsbara tillgångar finns.
  4. Fordon: Om du äger en bil, motorcykel eller annat fordon kan Kronofogden mäta ut det och sälja det på auktion. Detta kan dock undvikas om fordonet behövs för att du ska kunna ta dig till och från arbetet eller för andra viktiga ändamål.
  5. Värdefulla föremål: Kronofogden kan ta värdesaker, som smycken, konst eller elektronik. Dessa föremål säljs sedan på auktion, och intäkterna går till att betala av skulden.
  6. Andra tillgångar: Om du har andra värdefulla ägodelar, såsom aktier, obligationer eller andra finansiella tillgångar, kan dessa också utmätas.

Vad kan Kronofogden inte mäta ut?

Kronofogden kan inte ta alla dina tillgångar, och det finns skyddsregler som ser till att du behåller nödvändigheter för att kunna leva och arbeta. Här är några exempel på vad som vanligtvis inte kan utmätas:

  • Personliga nödvändigheter: Kläder, möbler och hushållsföremål som du behöver för att leva ett normalt liv kan inte utmätas. Detta inkluderar saker som din säng, soffa, matbord och köksutrustning.
  • Arbetsredskap: Om du behöver specifika verktyg eller utrustning för att utföra ditt arbete, som exempelvis en dator om du är frilansande, kan dessa inte utmätas.
  • Små kontanter: En viss summa pengar får du alltid behålla på ditt bankkonto för att klara av dina nödvändiga utgifter. Denna summa varierar beroende på din situation, men täcker mat, hyra, och andra grundläggande levnadsomkostnader.
  • Nödvändiga fordon: Om du behöver din bil för att kunna ta dig till jobbet eller för andra viktiga ändamål, kan Kronofogden undanta fordonet från utmätning. Detta gäller dock bara om fordonet inte är alltför dyrt.

Hur går utmätningen till?

Utmätning sker i flera steg och börjar med att Kronofogden genomför en utredning om vilka tillgångar du har. De skickar en förfrågan till olika myndigheter och företag, som till exempel Skatteverket, banker och arbetsgivare, för att få information om din ekonomi.

När Kronofogden har en tydlig bild av dina tillgångar beslutar de vad som ska utmätas. Om det rör sig om en löneutmätning skickas ett beslut till din arbetsgivare som därefter drar ett visst belopp från din lön varje månad tills skulden är betald. Om det handlar om fysiska tillgångar som ett fordon eller värdeföremål, kan Kronofogden komma hem till dig och ta egendomen för att sälja den på auktion.

Att undvika utmätning

Det bästa sättet att undvika utmätning är att agera så tidigt som möjligt om du hamnar i en situation där du inte kan betala dina skulder. Här är några tips på hur du kan förhindra att det går så långt:

  1. Kontakta fordringsägaren: Om du vet att du kommer att ha svårt att betala en faktura, kontakta den som du är skyldig pengar och försök att komma överens om en avbetalningsplan eller uppskov. Många är villiga att förhandla om betalningsvillkor om de ser att du försöker lösa situationen.
  2. Bestrid betalningsföreläggandet: Om du anser att skulden inte är korrekt, eller om du inte har fått fakturan, kan du bestrida betalningsföreläggandet hos Kronofogden. Detta stoppar processen tills tvisten är löst.
  3. Betala så snart som möjligt: Även om ärendet har gått till Kronofogden kan du fortfarande undvika utmätning genom att betala skulden innan Kronofogden fastställer den. Det kan kännas överväldigande, men en snabb betalning förhindrar att ärendet eskalerar och att du får en betalningsanmärkning.
  4. Skuldsanering: Om du har stora skulder och ingen realistisk möjlighet att betala tillbaka dem inom överskådlig framtid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Om ansökan beviljas, får du en betalningsplan där du betalar av så mycket som möjligt under fem år, och därefter skrivs resterande skulder av.

Kronofogdens Auktionstorg

Kronofogdens Auktionstorg är en sajt där Kronofogden annonserar ut egendom som ska säljas. Där annonseras egendom som blivit utmätt, men även egendom som säljs på grund av konkurs (på uppdrag av en konkursförvaltare) och bostadsrätter där bostadsrättförening har ansökt om tvångsförsäljning. Tvångsförsäljning av bostadsrätt kan, men behöver inte, ha att göra med skulder. Det kan till exempel istället handla om att bostadsrättsinnehavaren har vanvårdat bostaden, hyrt ut den utan tillåtelse eller på annat sätt misskött sig.

https://auktionstorget.kronofogden.se/auktionstorget

Frågor och svar om utmätning

Kan en livförsäkring utmätas?

Ja, det kan den. Om den kommer att utmätas i det enksilda fallet beror på omständigheterna.

Huvudregeln är att en livförsäkring inte ska utmätas om det kvarstår mer än ett år innan utbetalning av försäkringsersättningen kommer att ske. Utmätning får dock göras även i dessa fall om det är motiverat i det enskilda fallet. En sådan motivering kan till exempel vara att det utmätningsbara beloppet är betydande eller att gäldenären försöker undanhålla egendom från att utmätas.

Vad menas med förbehållsbelopp?

Om det har fattats beslut om löneutmätning kommer flera faktorer påverka hur stor löneutmätningen blir i det enskilda fallet. För att klara din försörjning får du alltid behålla ett visst belopp varje månad, och detta belopp kallas för förmånsbeloppet.

Förbehållsbeloppet räknas ut baserat på din boendekostnad + ett normalbelopp som ska täcka dina allmänna levnadskostnader. Man kan få tillägg för olika saker, såsom barnomsorg och arbetsresor.

Det är bara det som blir över på din lön efter att förbehållsbeloppet har dragits bort som din arbetsgivare ska betala in till Kronofogden.

Om du vill veta hur högt ditt förbehållsbelopp skulle bli kan du räkna ut det (anonymt) hos Kronofogden.se.

https://kronofogden.se/nagon-har-ett-krav-mot-dig/kravet-ar-faststallt—du-ska-betala-eller-gora-nagot/du-foretaget-kan-inte-betala/berakna-ditt-forbehallsbelopp

Du kommer att behöva ange information om bland annat familjeförhållanden, inkomster för dig och eventuell partner, boendekostnad och övriga kostnader. Det förbehållsbelopp som räknas fram är ungefärligt och det finns ingen garanti för att Kronofogden kommer fram till exakt samma belopp när de faktiskt fattar beslut om löneutmätningen.

Kan Kronofogden ta hänsyn till mina uppvärmningskostnader för bostaden när de fattar beslut om min löneutmätning?

Ja, uppvärmning av bostaden är nödvändig driftskostnad.

Om du till exempel betalar extra för fjärrvärme, elektricitet (för uppvärmning), pellets, olja eller ved ska du lämna uppgifter om det till Kronofogden, som kommer att göra en individuell prövning.

Kan min skatteåterbäring utmätas?

Ja, skatteåterbäring kan utmätas.

Beroende på vilken sorts skuld du har kan Kronofogden antingen avräkna eller utmäta överskottet. Avräkning sker för att betala vissa skulder till staten, medan utmätning sker för att betala andra skulder.

Först kommer du att få ett besked om skatteåterbäringen från Skatteverket, och sedan för Skatteverket över återbäringen direkt till Kronofogden. Därefter får du ett brev från Kronofogden som bekräftar att pengarna har bokförts hos Kronofogden. Brevet är ett Avräkningsbeslut om avräkning har skett och ett Utmätningsbeslut om utmätning har skett. Har du bägge typerna av skulder kan du få bägge typerna av brev.

Om din skatteåterbäring är högre än dina skulder kan Kronofogden betala ut överskottet till dig.

Sammanfattning

Kronofogden kan mäta ut egendom om en skuld fastställs och inte betalas i tid. Utmätning kan ske av löner, bankmedel, fordon, fastigheter och andra värdesaker, men vissa grundläggande behov som kläder, arbetsverktyg och bostadsnödvändigheter skyddas.

För att undvika utmätning är det viktigt att agera så snart som möjligt om du inte kan betala en skuld. Att kommunicera med fordringsägare, bestrida felaktiga krav och söka hjälp från Kronofogden genom exempelvis skuldsanering är sätt att hantera ekonomiska problem innan



In:


Du kanske också vill läsa…

  • När får kronofogden mäta ut egendom från en privatperson?

    När får kronofogden mäta ut egendom från en privatperson?

    Den artikel gäller privatpersoner. Kronofogden kan mäta ut egendom när en person inte betalar en skuld som har fastställts i ett betalningsföreläggande hos Kronofogden eller en domstolsdom. Utmätning innebär att Kronofogden tar den skuldsatte personens egendom för att sälja den och täcka skulden. För att detta ska ske måste flera steg ha tagits, och det…

  • Får kronofogden mäta ut en fastighet som har flera ägare?

    Får kronofogden mäta ut en fastighet som har flera ägare?

    Ja, Kronofogden kan mäta ut en andel av en fastighet som ägs av flera personer, men endast den skuldsattes andel. Om du äger ett hus tillsammans med andra, och du har en skuld som gått till Kronofogden, kan de alltså utmäta och sälja din del av fastigheten, även om det finns andra delägare. I vissa…

  • Vad händer om man får en betalningsanmärkning?

    Vad händer om man får en betalningsanmärkning?

    En betalningsanmärkning kan påverka dit liv och din ekonomi mycket, eftersom det är något som banker, hyresvärdar och andra institutioner använder som en indikator på din betalningsförmåga. Att få en betalningsanmärkning kan leda till allvarliga konsekvenser och är något man verkligen bör anstränga sig för att undvika. Här nedanför hittar du en detaljerad genomgång av…