Får kronofogden mäta ut lånad egendom?


Kronofogden får inte mäta ut egendom som tillhör någon annan än den skuldsatte, men det gäller att kunna bevisa vem som är den verklige ägaren, och det kan vara svårt. Om fallet går till rättegång är det nämligen inte Kronofogden som måste bevisa att de har rätt i sitt antagande, utan bevisbördan ligger på den som anser att Kronofogden har fel.

Presumtionen är att om du har egendomen i din besittning är du ägare till den. Det betyder att om du använder egendom som du lånat av någon annan, så kan Kronofogden presumera att den är din och beslagta den för utmätning av dina skulder. Detta regleras av Utsökningsbalken.

Anledning till att det ser ut såhär är att lagstiftaren inte vill att skuldsatta ska kunna undvika utmätning av tillgångar genom att se till att den egendom de använder är skriven på någon annan. Man ska till exempel inte kunna se till att ha bilen skriven på någon utan skulder och därigenom undandra sig utmätning.

I realiteten har det här orsakat en hel del problem för välvilliga personer som lånat ut något till en skuldsatt person. Särskilt komplicerat blir det i och med att Kronofogden inte anser att uppgifterna i bilregistret är tillräckligt starkt bevis för vem som faktiskt äger en bil, när en skuldsatt person har den i sin besittning. I åtminstone ett fall från år 2024 har Tingsrätten gått på Kronofogdens linje i ett sådant fall, och alltså beslutat att utmätningen av en bil utlånad till en skuldsatt person var korrekt. I skrivande stund väntar fallet på att tas upp i Hovrätten.

kronofogden

Hur fungerar det i praktiken?

Om Kronofogden kommer för att mäta ut egendom du har i din besittning, och du hävdar att den tillhör någon annan, måste du kunna styrka ditt påstående detta genom dokumentation, exempelvis kvitton, ägarbevis eller skriftliga avtal. Detta gäller för allt, men problemet är särskilt troligt att aktualiseras för värdefulla föremål som bilar, elektronik eller andra dyra tillgångar. Utan tillräckligt starkt bevis kan Kronofogden anta att egendomen tillhör dig, och bevisbördan hamnar på den som hävdar att Kronofogden har fel.

Exempel på vanliga situationer där detta kan bli aktuellt

  • Lånad bilOm du som är skuldsatt kör någon annans bil, och Kronofogden misstänker att bilen tillhör dig, kan de mäta ut den. Här behöver bilens ägare kunna bevisa sitt ägarskap, och det finns fall där varken Kronofogden eller Tingsrätten godkänt uppgifterna hos Bilregistret som bevis nog.
  • Lånad elektronik
    Om du som är skuldsatt har lånat exempelvis en dator eller TV av en någon kan Kronofogden mäta ut föremålet, om det inte finns tillräckliga bevis för att egendomen tillhör någon annan.
  • Lånad bostadsinredning
    Om du har skulder hos Kronofogden, och möbler eller andra hushållsföremål i ditt hem tillhör någon annan, behöver ägandeförhållandena kunna bevisas för att egendomen inte ska utmätas. (Vissa nödvändiga hushållsföremål är dock inte utmätningsbara.) Att flytta ihop med någon som har skulder hos Kronofogden innebär alltså en risk, och det samma gäller att fortsätta bo ihop med någon vars skulder har gått till Kronofogden. I praktiken är det ju ovanligt att man har bevis som styrker ägandeskapet för varje föremål man äger.

Tredje mans invändning och civilmål

Kronofogden gör en bedömning utifrån vad som verkar vara rimligt baserat på situationen. De förutsätter i regel att saker som finns i din besittning tillhör dig. Det gäller till exempel sådant som finns i din bostad, även om du bor tillsammans med någon annan, och sådant du använder, till exempel en bil eller ett verktyg.

Därför är det viktigt att ha dokumentation till hands om du använder lånad egendom. Om du inte kan bevisa ägandeskapet vid ett utmätningsförsök kan egendomen tas i beslag, och ägaren kan behöva överklaga för att få tillbaka den.

När Kronofogden av misstag mäter ut egendom som tillhör någon annan har ägaren rätt att ansöka om att få tillbaka egendomen. Detta görs genom att skicka in en så kallad ”tredje mans invändning” till Kronofogden, där den verkliga ägaren bevisar sin rätt till föremålet. Om Kronofogden godkänner invändningen återlämnas egendomen, men processen kan ta tid och kräver dokumentation.

Nästa steg är att ta målet till Tingsrätten. Detta är ett civilmål och det är den som hävdar att Kronofogden har gjort fel som har bevisbördan. Det finns inte någon garanti för att Tingsrätten tycker att bevisen är tillräckliga – det finns exempel på åtminstone ett fall från 2024 där Tingsrätten gick på Kronofogdens linje trots att den utmätta egendomen, en bil, inte var registrerad på den skuldsatta person som kört bilen.

Efter Tingsrätten kan man överklaga till Hovrätten för att få saken prövad.

För att ta ett mål vidare från Hovrätten till Högsta domstolen krävs särskilt tillstånd.

Varför har det blivit mycket vanligare att Kronofogden mäter ut bilar som körs av en skuldsatt person?

Sedan sommaren 2022 har det blivit mycket vanligare att Kronofogden mäter ut bilar som körs av en person som har skulder hos Kronofogden. Det beror inte på att reglerna om vad som kan utmätas har ändrats, utan på att den nya lagen om distansutmätning trädde i kraft sommaren 2022.

Den nya lagen om distansutmätning innebär att polisen kan agera åt Kronofogden på distans, och i praktiken har det blivit vanligt att så sker i samband med trafikkontroller.

Enligt uppgifter från Kronofogden har distansutmätningar blivit mycket vanliga, och under den senare delen av år 2023 angav de att man nu fick in gods värderat till upp emot sex miljoner kronor varje månad från just distansutmätningar. Det är framförallt antalet utmätningar av fordon som ligger bakom ökningen.

Att det blivit mycket vanligare att mäta ut fordon som körs av en person som har skulder hos Kronofogden har också gjort att antalet fall där en lånad bil mäts ut har ökat.

Lagen om distansutmätning är inte specifik för just fordon, utan kan användas precis som för vanliga utmätningar. Påträffas till exempel en person som har skulder hos Kronofogden med kontanter på sig, guldsmycken, värdefulla märkeskläder och väskor och ett dyrbart armbandsur kan en distansutmätning ske direkt genom att polisen agerar åt Kronofogden på distans.

Sammanfattning

Kronofogden kan inte mäta ut egendom som tillhör någon annan, men det är ägarens ansvar att kunna bevisa sitt ägandeskap. Om du lånar ut egendom är det viktigt att ha ordentlig dokumentation som bevis på ägandeskapet, annars riskerar du att din egendom blir föremål för utmätning om den person som har egendomen i sin besittning har skulder hos Kronofogden.

In:


Du kanske också vill läsa…

  • När får kronofogden mäta ut egendom från en privatperson?

    När får kronofogden mäta ut egendom från en privatperson?

    Den artikel gäller privatpersoner. Kronofogden kan mäta ut egendom när en person inte betalar en skuld som har fastställts i ett betalningsföreläggande hos Kronofogden eller en domstolsdom. Utmätning innebär att Kronofogden tar den skuldsatte personens egendom för att sälja den och täcka skulden. För att detta ska ske måste flera steg ha tagits, och det…

  • Får kronofogden mäta ut en fastighet som har flera ägare?

    Får kronofogden mäta ut en fastighet som har flera ägare?

    Ja, Kronofogden kan mäta ut en andel av en fastighet som ägs av flera personer, men endast den skuldsattes andel. Om du äger ett hus tillsammans med andra, och du har en skuld som gått till Kronofogden, kan de alltså utmäta och sälja din del av fastigheten, även om det finns andra delägare. I vissa…

  • Vad händer om man får en betalningsanmärkning?

    Vad händer om man får en betalningsanmärkning?

    En betalningsanmärkning kan påverka dit liv och din ekonomi mycket, eftersom det är något som banker, hyresvärdar och andra institutioner använder som en indikator på din betalningsförmåga. Att få en betalningsanmärkning kan leda till allvarliga konsekvenser och är något man verkligen bör anstränga sig för att undvika. Här nedanför hittar du en detaljerad genomgång av…