Fondrobotar

Fondroboten, en typ av automatiserad investeringsmjukvara, är ett digitalt verktyg som använder algoritmer för att hjälpa investerare att förvalta sina fonder och investeringar istället för att de sköts manuellt. Dessa robotar är utformade för att göra investeringsprocessen enkel, effektiv och billig genom att automatisera hela eller delar av investeringsstrategin, i enlighet med vissa parametrar.

Att använda sig av fondrobotar kan vara ett enkelt och billigt sätt att börja investera i fonder. Genom att automatisera delar av investeringsprocessen kan de bli lättare att diversifiera, ombalansera och hålla sina investeringar på rätt spår. Fondrobotar som är tillgängliga och inte kostar mycket kan vara ett intressant alternativ för både ovana och erfarna investerare som vill ha en passiv och långsiktig investeringsstrategi.

När du registrerar dig för att börja använda en fondrobot inleds processen oftast med att du fyller i ett frågeformulär om dina ekonomiska mål, risknivå och tidsram för investeringar. Baserat på dina svar skapar fondroboten en portfölj med tillgångar som passar din riskprofil.

fondrobot

Vad är en fondrobot?

En fondrobot, även känd som en robotrådgivare, använder förinställda algoritmer för att investera dina pengar i olika fonder, till exempel indexfonder eller Exchange Traded Funds (ETFs).

En fondrobot kan ställas in så att den fattar beslut baserat på dina personliga preferenser, riskbenägenhet och ekonomiska mål. När du registrerar dig på en sådan plattform får du oftast svara på en rad frågor för att fastställa vilken investeringsstrategi som passar dig bäst.

Det finns än så länge inte någon strikt definition av exakt vad en fondrobot är, så när du väljer mellan olika fondrobotar på marknaden är det viktigt att studera exakt vad de erbjuder, hur de fungerar och vad som inte ingår. Värt att tänka på är också att begrepp som fondrobot, sparrobot för fonder, digital investeringstjänst för fonder, investeringsrobot för fonder, och robotrådgivare för fonder fortfarande används lite hur som helst och det kan vara oklart vad det egentligen handlar om innan man börjar syna erbjudandet i sömmarna.

Innan du börjar använda en fondrobot får du vanligen svara på en del frågor om bland annat din ekonomi, dina sparmål, din sparhorisont och din riskvillighet. Baserat på dina svar skapar fondroboten förslag på hur dina pengar kan förvaltas på en viss risknivå. Roboten kan bidra med sådant som automatisering, artificiell intelligens och att alltid strikt och känslolöst följa reglerna. Samtidigt kan mänskliga experter bidra till fondrobotars framgångar genom att programmera dem väl och testköra dem för att se hur bra de fungerar under olika situationer.

Det är viktigt att komma ihåg att fondrobotar inte är samma sak som robothandel (algoritmhandel). Robothandel innebär vanligen att roboten är aktiv på till exempel aktiemarknaden eller forexmarknaden och där öppnar och stänger positioner extremt snabbt för att profitera på mycket korta prisförändringar.

Varför har fondrobotar blivit populära?

Fondrobotar har blivit populära eftersom de erbjuder:

  • Låga avgifter
    Eftersom det är algoritmer som sköter arbetet och inte mänskliga rådgivare, är kostnaderna ofta lägre. Men som alltid gäller det att dubbelkolla alla kostnader innan man fattar några beslut.
  • Automatisk ombalansering
    Robotarna kan justera din portfölj över tid för att säkerställa att den förblir i linje med dina ursprungliga investeringsmål. Denna process, som kallas för ombalansering, är en viktig funktion hos fondrobotar.
  • Passiva investeringarDe flesta fondrobotar fokuserar på långsiktiga och passiva investeringar, vilket betyder att de inte aktivt försöker slå marknaden utan snarare följer dess utveckling genom breda indexfonder. För många investerare som inte själva vill vara aktiva handlare är detta en önskvärd strategi.

Fördelar med fondrobotar

  1. Lägre kostnader: Eftersom det inte finns någon manuell rådgivning involverad, brukar avgifterna vara betydligt lägre än de hos traditionella finansiella rådgivare.
  2. Enkelhet: Du behöver inte vara en expert på investeringar. Fondrobotar tar hand om processen, från portföljkonstruktion till ombalansering.
  3. Automatisering: För investerare som vill ha ett system de kan ställa in och sedan lämna ifred erbjuder fondrobotar en lockande automatisering av investeringarna, inklusive återinvestering av utdelningar och ombalansering.
  4. Låg minimiinvestering: Många fondrobotar har låga minimibelopp för att komma igång, vilket gör dem tillgängliga för fler investerare.

Nackdelar med fondrobotar

  1. Begränsad flexibilitet: Eftersom fondrobotar är automatiserade och bygger på förinställda algoritmer, kan du ha begränsade möjligheter att påverka exakt hur din portfölj förvaltas.
  2. Ingen personlig rådgivning: Även om fondrobotar baseras på dina svar i frågeformuläret, finns det ingen personlig rådgivare att tala med för specifika ekonomiska frågor eller unika situationer.
  3. Ingen garanterad avkastning: Precis som med alla investeringar finns det inga garantier för vinst, och fondrobotar följer oftast marknadens utveckling utan att försöka överträffa den.
  4. Du riskerar dina pengar: Precis som för övriga investeringar finns det alltid en risk att du förlorar hela eller delar av din investering. Att använda fondrobotar eliminerar inte den risken.
  5. Bedrägerier: Det är viktigt att bara använda sig av seriösa aktörer, eftersom det tyvärr finns en hel del bedragare som lockar in sina offer genom att erbjuda fantastiska investeringsmöjligheter med fondrobotar och andra typer av automatiserad handel.

Hur börjar man använda en fondrobot?

  1. Välj en fondrobot: Välj en plattform som passar dina behov.
  2. Registrera dig: Du kommer att bli ombedd att fylla i ett frågeformulär om din risktolerans, dina investeringsmål och din tidsram.
  3. Överför pengar: Efter att du har registrerat dig och fått en rekommenderad portfölj, överför pengar till ditt konto och låt fondroboten börja investera åt dig.
  4. Följ upp dina investeringar: Även om fondroboten hanterar det mesta, är det viktigt att hålla koll på din portfölj och se till att den fortfarande möter dina långsiktiga mål.

Ombalansering

Som nämnts ovan är automatisk ombalansering en av fördelarna med fondrobotar. För att säkerställa den risknivå du valt kommer fondroboten att ombalansera portföljen vid behov, så att den procentuella fördelningen återställs. På så vis blir det enklare att behålla samma risknivå över tid utan att behöva lägga tid på manuell ombalansering.

Exakt hur ombalanseringen sker beror på vilken fondrobot du använder. Vissa fondrobotar hanterar ombalanseringen på gruppnivå medan andra gör den individuellt för varje konto.

Exempel på fondrobotar

Det finns idag många populära och välkända fondrobotar att använda sig av, både utomlands och i Sverige:

  • Lysa är av de ledande fondrobotarna i Sverige. Lysa erbjuder bred diversifiering och låga avgifter. Du får investera i globala indexfonder baserat på din riskprofil.
  • Opti är en annan svensk fondrobot som skräddarsyr portföljer baserat på dina preferenser och riskprofil, och ombalanserar automatiskt.
  • Avanza Auto är mäklaren Avanzas egna fondrobot, som automatiskt investerar dina pengar i fonder baserat på din risktolerans. I skrivande stund gör Avanza Auto inte någon genomgång och bedömning av din ekonomi innan den sätter igång, och du kan därför inte få några mer skräddarsydda portföljsförslag baserade på en sådna bedömning. Vill du ha denna funktion är Lysa och Opti bättre val. Med Avanza Auto får du istället själv manuellt välja en av sex olika blandfonder.
Okategoriserade