Säkrade lån utan kreditupplysning
Enklaste sättet att få ett lån utan kreditupplysning är att ansöka om ett säkrat lån, det vill säga ett lån där du ställer något tillräckligt värdefullt som pant för lånet. Runt om i Sverige finns det pantbanker som beviljar lån helt utan kreditupplysning. De värderar det föremål du vill pantsätta och låter denna värdering ligga till grund för hur mycket du får låna.
För stora säkrade lån, till exempel bolån med bostaden som pant, är det dock inte tillåtet för långivare att bevilja lånen utan föregående kreditupplysning eller annan form av kreditbedömning. Enligt svensk lag är det inte tillåtet för låneföretag att bevilja stora och/eller långfristiga lån utan att först göra en bedömning av låntagarens betalningsförmåga. Det är alltså inte tillåtet att bara titta på vad panten är värd, utan långivaren måste göra någon form av bedömning av låntagarens ekonomiska förutsättningar, och som grund för denna bedömning ligger i princip alltid information från ett kreditupplysningsregister.
Osäkrade lån utan kreditupplysning
Om du vill ha ett osäkrat lån (blancolån) utan kreditupplysning är dina valmöjligheter tämligen begränsade, och du kan räkna med att få betala en hög effektiv ränta. Ett osäkrat lån är ett lån utan pant, så långivaren är helt beroende av din återbetalningsförmåga. Därför är det få långivare som är villiga att bevilja blancolån utan att först inhämta information från ett kreditupplysningsregister. Du kan hitta en lista över sådana bolag på denna sida.
Det finns långivare som beviljar blancolån utan kreditupplysning, men det rör sig nästan alltid om mycket små lån med hög ränta och mycket kort lånetid. Något bättre villkor kan man få om man vänder sig till en långivare som man redan har ett etablerat förhållande med – en långivare som man har lånat hos förr och skött avbetalningen till punkt och pricka. När det finns en sådan klienthistorik är det inte helt ovanligt att långivaren struntar i att göra en ny kreditupplysning.
Är det så att du vill undvika kreditupplysning för att slippa få en omfrågeuppgift registrerad? I så fall kan det vara idé att vända dig till någon av de långivare som hämtar sin kreditupplysningsinformation från kreditinformationsföretag som inte delar sin info med andra kreditinformationsföretag. Ett exempel på ett sådant kreditinformationsföretag är Creditsafe. När långivaren hämtar information om dig hos Creditsafe skickas det inte ut någon information om detta till andra kreditupplysningsregister. Creditsafe lämnar inte heller ut information till långivaren om att andra långivare tidigare gjort kreditupplysning på dig hos Creditsafe. All sådan information är helt konfidentiell.
P2PL online
Peer-to-peer lending (P2PL) online är ett koncept som vuxit fram på senare år. Det finns sajter online där privatpersoner som vill låna ut pengar kan titta på profiler från privatpersoner som vill låna pengar, och välja om de vill låna ut till någon av dem. Här sker vanligen inte någon traditionell kreditupplysning där information hämtas från ett kreditupplysningsregister, utan andra metoder brukar användas. Det förekommer till exempel att långivarna kan ta del av låntagarnas aktivitet i sociala media för att bilda sig en uppfattning om deras kreditvärdighet. Långivare kan också sprida sina risker genom att inte bevilja kompletta lån.
Exempel: Frida vill låna ut 10 000 kronor mot 5% effektiv årsränta. Istället för att låna ut 10 000 kronor till en enda person, letar Frida upp tio olika personer på P2PL-sajten som alla har angett att de är villiga att betala den räntesatsen. Frida lånar ut 1 000 kronor till var och en av dem, och sprider därmed ut sin risk istället för att lägga alla ägg i samma korg.